Make your own free website on Tripod.com
GERBANG

EGOLD

[LAMAN UTAMA] [LAMAN AHLI] [CHAT] [EGOLD][TIPS PENGIKLANAN/PROMOSI] [FORUM] [SOAL JAWAB] [SENARAI GRUP] [SENARAI LAMAN PENGIKLANAN] [CONTOH AYAT IKLAN] [MOTIVASI DIRI] [EBOOK PERCUMA] [TIPS JUTAWAN]

BUKA AKAUN EGOLD (PERCUMA) :
egoldlogo.gif

 
 
 
 
APA ITU EGOLD ?

Pengertian e-gold, Cara Pembukaan, Jual & Beli e-gold.

eGOLD adalah salah satu eCurrency ( matawang online ) yang digunapakai di Internet. Dalam banyak-banyak eCurrency eGOLD adalah eCurrency paling lama, paling dipercayai dan paling banyak digunakan di internet. Antara contoh eCurrency yang lain adalah seperti INTgold, EVOcash, NETPAY, eBULLION, PECUNIX dsbg.

Konsep penggunaan eGOLD adalah seperti perbankan online ( cth MAYBANK2U ) dan duit dalam akaun eGOLD kita bersandar kepada gram emas semasa. Bagaimana kita nak menggunakan eGOLD kita terserah kepada kita.

E-gold adalah satu sistem matawang elektronik didaftarkan dibawah E-gold ltd, oleh ahli dewan perniagaan Nevis yang disokong oleh 100% bar emas yang tersimpan. E-gold telah bergabung dalam satu akaun sistem pembayaran untuk menggalakkan lebih ramai orang menggunakan emas sebagai matawang. Secara spesifik pembayaran melalui E-gold membenarkan orang ramai untuk membelanjakan (Spend) sejumlah emas, mengikut perkadaran berat untuk di pindahkan kepada akaun E-gold yang lain. Hanya hakmilik yang berubah. Emas yang tersimpan (treasury grade vault) masih tetap kekal

Boleh Dipercayai (Trustworthy )

Mengikut pada E-gold User Agreement, emas fizikal yang menyokong akaun e-gold hendaklah wujud dalam bentuk fizikal, mendapat kelulusan rasmi (legal) dan bebas dari risiko politik. Merujuk pada deklarasi dari pihak e-gold “The e-gold bullion reserve special propose trust - ” menyatakan bahawa kegunaan secara mendadak hendaklah diwujudkan secara eksklusif adalah untuk kebaikan kesemua ahli dalam kumpulan pemegang akaun e-gold. Emas ini hendaklah wujud dalam bentuk emas fizikal yang tersimpan di “London Bullion Market Association (LBMA)” . Logam emas yang tersimpan hendaklah bebas dari sebarang “lien” atau encumbarance dan tidak terikat dengan mana-mana organisasi. Secara am, emas ini tidak terikat pada liability e-gold Ltd atau sebarang entity company. Tidak ada sebarang logam yang boleh di keluarkan dari simpanan tanpa pengesahan / tandatangan dua pihak , e-gold Ltd dan Escrow Agent untuk memastikan reputasi dan kualiti emas terjamin.

Transparency(ketelusan)

E-gold Ltd. menawarkan tahap transparency secara tidak parallel. Kiraan akaun E-gold secara total vs. Kiraan Emas tersedia secara Total . Informasi ini di bekalkan mengikut keadaan semasa dan terkini berdasarkan pemerincian dari ‘examiner’ tools dari E-gold website. ‘Statistic’ yang berkaitan dengan penggunaan dan perkembangan sistem e-gold.

Sistem Matawang Antarabangsa

Internet - World Wide Web (WWW)
Emas - World Wide Money (WWM)
Kombinasi kedua-dua sistem ini secara global ini telah mewujudkan satu keperluan. E-gold telah wujud untuk memenuhi kehendak dan keperluan ini.

E-gold dikira dalam bentuk berat logam dan bukan nya US$ atau mana-mana unit/ nilai matawang nasional. Berat unit lebih tepat dan mempunyai definasi yang boleh diguna secara global / antarabangsa. Sebagai tambahan, logam berharga ini ternyata digunakan dalam sistem kewangan sedunia. Oleh itu, e-gold adalah satu sistem yang ideal dan sesuai untuk transaksi antrabangsa.

Walaupun e-gold dikira mengikut berat, sistem pembayaran e-gold membenarkan ‘Spends’ untuk menggantikan terma 8 nilai matawang terbesar dunia. Sebagai contoh, terma berikut adalah rasmi (possible).

Spend 10 Troy oz adalah nilai e-gold
Spend 5.3 grams adalah nilai e-gold
Spend US $100.00 adalah nilai e-gold
Spend CHF 685.88 adalah nilai e-gold

Nilai-nilai yang dinyatakan diatas membawa maksud, Canadian boleh membuat pembayaran kepada German atau Japanese atau Australian, jumlah berat emas yang tepat dengan e-gold untuk mendapatkan barang/ servis secara mudah, seolah-olah harga telah ditetapkan dalam nilai matawang sesebuah negara.

Kuasa Membeli

Kesemua nilai kewangan akan berpindah ke alam cyber hanya dalam beberapa tahun akan datang. E-gold telah bersedia dan begitu juga anda.

E-gold - Jual Beli (Transaksi) tanpa sempadan
E-gold boleh di belanjakan (Spent ) kepada akaun e-gold yang lain di mana-mana sahaja tempat di dunia menerusi e-gold shopping cart interface (SCI), e-gold account manager or telefon mudah alih dengan kemudahan internet.

E-gold - Lebih Cepat dan Pantas

Pembayaran e-gold serta-merta (tanpa risiko charge semula - chargeback) , tidak kira berapa besar pembayaran, tidak kira berapa jauh pembelanja dan penerima.

E-gold - Lebih Menjimatkan

Berbelanja dengan e-gold adalah percuma walaupun penerima anda berada dihujung dunia.
Bayaran transaksi penerima adalah dari nilai rendah yang berpatutan kepada pesanan terendah dari kad kredit dan transaksi bank wire, tidak kira berapa besar (atau kecil) sesuatu pembayaran E-gold Agio fee, merangkumi kos simpanan bar emas, untuk melepasi tahap ekonomi untuk pembeli emas jumlah besar.
Kelebihan pada semua pengguna wang. $$$$

Sasaran untuk pasaran e-gold adalah pengguna matawang. Bagaimanakah anda menggunakan matawang sekarang?

Pengguna matawang ini akan berpeluang untuk menikmati kemudahan dari kestabilan, sistem keselamatan, efisyensi dan cost yang rendah dari e-gold. Berikut adalah contoh-contoh kegunaan e-gold;

E-Dagang
Pembayaran B2B ( Business-to- Business)
Jualan - Point of Service
Pembayaran Orang Perseorangan ( Person-to-Person)
Gaji
Bill Setempat
Derma Badan Kebajikan
Sistem kewangan yang menggunakan dasar ekonomi AUG*
* AUG adalah singkatan nilai unit matawang “grams of gold”

Pembangunan Pasaran Tukaran Dagangan

Pembentukan sistem e-gold adalah bebas dari sebarang risiko kewangan. Tidak akan terdapat hutang atau liability yang bergantung dan terikat pada e-gold. Untuk tujuan ini, pihak e-gold Ltd. tidak akan memproses sebarang matawang national dari sebarang negara yang tidak mempunyai akaun bank. Oleh itu, e-gold Ltd. tidak akan boleh menawarkan servis tukaran matawang.

Untuk menggalakan pertumbuhan bilangan pusat servis tukaran bebas di serata dunia yang menyokong tukaran antara matawang national dan e-gold, pihak e-gold telah menambah bilangan cara pembayaran termasuk kad kredit, bank wires cek bank dan money order.

Tiada halangan/sempadan untuk penyertaan

Tiada sebarang kos diperlukan untuk membuka akaun e-gold. Tiada pemeriksaan kredit, tiada had minimum diperlukan, tiada sebarang concept ‘akaun saudagar’ dalam akaun e-gold untuk melayakan perbelanjaan (Spend) e-gold atau penerimaan pembayaran e-gold.

APA YANG ANDA PERLU FAHAM TENTANG eGOLD

1. eGOLD ada caj transaksi.
Setiap transaksi ada cajnya, 1% setiap USD tetapi maksimum satu transaksi USD 0.50 sahaja. Setiap tahun juga ada pemotongan keatas akaun egold masing masing utk membayar kos menyimpan emas tersebut.

2. eGOLD berkadaran dengan nilai emas yang senantiasa turun naik.
Yang kekal hanya gram emas tersebut. Jadi jika anda ingin menyertai program USD10, elok beli lebih sikit seperti USD11 kerana kemungkinan masa anda hendak menggunakan eGOLD tersebut jumlahnya berkurangan disebabkan harga emas turun.

3. Jual/Beli eGold di Malaysia
eGOLD di Malaysia dijual pada kadar antara RM3.80 - RM4.30 per Dollar mengikut persetujuan pembeli dan penjual dan mengikut supply and demand semasa.

Proses pembukaan Akaun E-Gold :

1. Sila klik disini untuk masuk ke website e-gold. Setelah itu Sila klik "Create account" di menu sebelah kiri untuk melakukan pembukaan akaun E-Gold.

2. Klik "I Agree" setelah anda membaca User Agreementnya. Setelah itu akan keluar Borang Pendaftaran. Silakan anda isi dengan maklumat sebenarnya.

3. Isi Account Name, ini yang dapat dilihat oleh user E-Gold lainnya apabila mereka ingin membuat pembayaran kepada anda, memudahkan mereka untuk mengesahkan Nombor Akaun anda waktu melakukan pemindahan/pembayaran, dan sebaiknya diisi dengan nama lengkap anda. Contoh : John Michael

4. Isi User Name, ianya akan muncul di account history. Account Name dan User Name boleh anda buat sama untuk memudahkan anda mengingat dan sebaiknya menggunakan nama lengkap anda. Contoh : John Michael

5. Isi Point of Contact (Nama, Alamat, Bandar, State, ZIP (poskod)).

6. Isi alamat Emel.

7. Isi nombor Telefon.

8. Isi Alternate Passphrase (password). Ini berguna jika nantinya anda lupa passphrase/password anda.

9. Isi Passphrase (password) 2 kali. Harus gabungan huruf dan angka dengan panjang minima 6 abjad untuk keselamtan. Pastikan password ini tidak sama dengan password emel anda

10. Isi Turing Number sesuai dengan yang ditampilkan di layar. Turing Number adalah nombor acah yang selalu berubah untuk menambah keselamatan di website E-Gold.

11. Klik Open. Dan setelah itu Nomor Account E-Gold anda akan dikirim ke alamat emel yang anda masukkan di atas.

12. Buka emel yang dikirim oleh E-Gold dan simpan serta catatlah Nombor Akaun anda. Nombor e-gold ini ibaratnya seperti nombor akaun bank anda anda.

Cara Mengakses Akaun E-Gold :

1. Klik https://www.e-gold.com/acct/login.html untuk Login.

2. Isi Account Number sesuai yang telah dikirim ke email anda.

3. Isi Passphrase (password) anda. Baiknya anda menggunakan Copy/Paste dari email anda, jangan menggunakan keyboard untuk menghindari adanya program-program pengintai (key logger), apalagi jika anda melakukan login dari public terminal seperti cybercafe. Anda juga boleh klik pada SRK untuk menegeluarkan keyboard rawak dari egold.

4. Isi Turing Number sesuai dengan yang ditampilkan di layar.

5. Klik Login.

Setelah itu Anda akan masuk ke E-Gold account anda, menu yang disediakan adalah :
- Balance = untuk melihat baki dana anda.
- Spend = untuk memindah atau membayar dana ke akaun E-Gold lain.
- History = untuk melihat perincian transaksi.
- Account Info = untuk merubah profile dan passphrase/password.
Pastikan anda selalu Logout setelah selesai mengakses E-Gold account anda untuk keselamatan!

Proses pengisian dan Pencairan account E-Gold anda :

Untuk pengisian account e-gold dinamakan proses jual beli e-gold. Di Malaysia ini banyak merchant-merchant jual beli e-gold, diantaranya adalah:-  EGOLDMALAYSIA

Setiap merchant mempunyai tata cara untuk proses jual beli e-gold terendiri. Pada umumnya mereka menggunakan perbankan elektronik sebagai prasarana transaksi dan rata-rata proses tersebut hanya memakan waktu beberapa jam sampai 1 hari sahaja. Sebagai contoh, Anda membeli e-gold jam hari ini, maka dalam beberapa jam setelah konfirmasi maka account e-gold Anda sudah terisi dengan jumlah e-gold yang sudah siap Anda gunakan dalam transaksi. Begitu juga sebaliknya setelah anda menjual e-gold kepada merchant, dalam masa beberapa jam sahaja akaun bank anda akan terisi dengan nilai RM.


Enter supporting content here